جنگ جهانی دوم؛ تلخترین فاجعهی تاریخ
70 میلیون کشته! عدد کمی نیست، یعنی کل جمعیت ایران از بچه تا پیرزن و پیرمرد،این حاصل جنگ جهانی دومه، بهتره بگیم تلخترین فاجعهی تاریخ،جنگی که فرهنگ، معماری، زندگی یک نسل از مردم چند کشور رو نابود کرد، فاجعهای که بخاطر دعوای چند سیاستمدار افرادی همدیگرو کشتند که تا به حال همو ندیده بودن و هیچ کینهای نسبت به هم نداشتن. توی جنگ هیچ زیبایی وجود نداره اما بعدش فیلم سازها و نویسندها جنگ رو با دید هنری خودشون صحنه سازی میکنن و میشه گفتن تنها وجه مثبت جنگ همین فیلمها و کتاباست .
خب باید بگم شما تنها کسانی نیستین که خودتون رو توی اون حال و هوا متصور شدین... فیلمسازها و کارگردانها فیلم ساختن در مورد جنگ جهانی دوم رو از خیلی وقت پیش شروع کردن. ما هم همینطور! البته فیلم که نه؛ ولی اتاق فرار چرا! حس اینکه اسیر جنگی باشیم رو شاید فقط توی اتاق فرار Behind The Bars بشه لمس کرد. فرار کردن از یه زندان نمور توی یه کشور غریب، درحالی که هیچ چیزی از گذشتهی هم سلولیات نمیدونی هیجانیه که کمتر جایی توی ایران بشه بهش دست پیدا کرد؛ ولی ما توی این اتاق فرار کاملا این احساس جدید و خاص رو بهتون انتقال میدیم.
همونطور که گفتم فیلمهای خیلی خیلی زیادی درمورد جنگ جهانی ساخته شدن که انتخاب بهترینشون قطعاً غیرممکنه! ولی توی این مقاله میخوایم چندا از بهترینها رو بهتون معرفی کنیم؛ اگه حس میکنین جای فیلمی توی این لیست خالیه توی نظرات باهامون درمیون بذارین!
نجات سرباز رایان (Saving Private Ryan)
یکی از به یاد ماندنیترین فیلمهای ساخته شده درمورد جنگ جهانی، با بازی فوقالعاده تام هنکس و مت دمون و کارگردانی استیون اسپیلبرگ؛ نجات سرباز رایان داستان نجات دادن یه سربازه... سه برادر بزرگترِ جیمز رایان (مت دمون) توی جنگ کشته شدن و خبر مرگ هر سه برادر در یک روز به دست مادرشون رسیده... انسانیت فرماندهان جنگی اجازه نمیده که خانواده رایان مرگ آخرین بچشون رو هم ببینن؛ پس کاپیتان میلر (تام هنکس) یه تیم شش نفره رو برمیداره و در نرماندی فرانسه به دنبال جیمز فرانسیس رایان میگرده...
پیانیست (The Pianist)
یک شاهکار هنری که آدرین برودی، بازیگر نقش اصلی، به خاطر این فیلم جایزه اسکار رو در سن 29 سالگی برد و تبدیل به جوانترین برنده اسکار بهترین بازیگر مرد شد. رومن پولانسکی هم برای این فیلم اسکار بهترین کارگردان رو برنده شد.
آدرین برودی در این فیلم نقش ولادیسلاو اشپیلمن رو بازی میکنه؛ یک پیانیست ماهر یهودی که برای رادیوی ملی لهستان پیانو مینوازه... جنگ جهانی دوم آغاز شده، ولی خانواده اشپیلمن هنوز در امنیت هستند؛ تا اینکه یک روز که اشپیلمن مشغول نواختن پیانو در رادیو لهستان بوده ناگهان زمین به لرزه درمیاد و صداهای مهیبی به گوش میرسن.. ارتش نازی به لهستان حمله کرده!
ولادیسلاو با عجله پیش خانوادهش برمیگرده، ولی اوضاع هر لحظه بدتر میشه... ولادیسلاو بهخاطر نفرت ارتش نازیها از یهودیها به مدت پنج سال یه زندگی بدتر از مرگ رو تجربه میکنه؛ شاید تنها چیزی که ولادیسلاو اشپیلمن رو زنده نگه میداره عشقش به موسیقی و عطشش برای دوباره نواختن پیانو باشه...
حرامزادههای بیشرف (Inglorious Bastards)
اگر فقط یکی از فیلمهای کوئنتین تارنتینو رو دیده باشید میدونین که فیلمهای این کارگردان با هر فیلم دیگهای که تا به حال دیدین فرق میکنه... روایت آقای تارنتینو از جنگ جهانی دوم هم دقیقا همینطوره... هرچند این فیلم با موضوع جنگ جهانیه؛ ولی روایات تخیلی هستن و سیر اتفاقات هم اصلا بر اساس واقعیت نیست... ولی فیلمنامه خاص، کارگردانی عالی و بازی فوقالعاده کریستف والتز که بهخاطرش برنده اسکار هم شد باعث شدن این فیلم به یکی از به یاد موندنیترین فیلمهای با موضوع جنگ جهانی تبدیل بشه.
این فیلم از چند قسمت مجزا ساخته شده که در نهایت همه به هم ربط پیدا میکنند؛ ورود کلنل هانس لاندا (کریستف والتز) تقریبا همزمان با شروع فیلمه... یه کلنل سنگدل و بسیار باهوش و تیز که لقب شکارچی یهودیها رو بین مردم و سربازها پیدا کرده. کلنل لاندا به خونه یه مرد روستایی نشین فرانسوی میره، مردی که چند یهودی رو زیر خونهش قایم کرده. البته که هانس متوجه این قضیه میشه و دستور شلیک به این خانواده یهودی بخت برگشته رو میده؛ از کل خانواده فقط دخترشون "شوشانا" زنده میمونه که خیلی سریع فرار میکنه و دور میشه.
قسمت دوم فیلم با برد پیت در نقش آلدو شروع میشه. یه فرمانده آمریکایی وحشی که عاشق از بین بردن سربازهای نازیه، چون معتقده اونا هیچ رحم و مروتی ندارن و باید کشته بشن! (اوخی!! خود آلدو چه مهربونه!) اینکه چطور آلدو به شوشانا و هانس لاندا میرسه روایتی است مفصل، که براتون اسپویلش نمیکنم...! برید فیلمو ببینید!!
لیست شیندلر (Schindler’s List)
این فیلمِ تلخ و تاثیرگذار روایتگر فاجعهی هولوکاست هست. فهرست شیندلر فیلمی به کارگردانی استیون اسپیلبرگ، بازی ستودنی لیام نیسون و موسیقی تکرار نشدنی جان ویلیامز، محصول سال 1993 ست. این فیلم برنده 4 اسکار از جمله بهترین فیلم و بهترین موسیقی شد.
اسکار شیندلر (لیام نیسون) یک تاجر عادی و عضو حزب نازیه، کسی که بیشتر از هرچیزی به دنبال سود و منفعت بیشتره و میخواد تا جای ممکن از جنگ پول دربیاره؛ پس یه کارخونه تسلیحات نظامی با کارگران یهودی راه میندازه... جنگ مدام شدیدتر و اوضاع مردم بدتر میشه... شیندلر بعد از دیدن دخترک دوستداشتنی و معصومی که بیرحمانه توسط سربازان نازی کشته میشه به خودش میاد. اون سعی میکنه از طریق کارخونه و ارتباطاتی که داشته تا جای ممکن یهودیهای بیشتری رو پناه بده و اونا رو از فاجعهای که منتظرشونه نجات بده.
فهرست شیندلر تقریبا بهطور کامل براساس واقعیت ساخته شده، حتی به یهودیانی که توسط شندلر نجات پیدا کردند یهودیهای شیندلر گفته میشه. صحنه پایانی فیلم یه مستند هست؛ یهودیهای شیندلر که حالا پیر شدهان میان و بر قبر شیندلر گل میذارن...
زندگی زیباست (Life Is Beautiful)
به جرأت میتونم بگم این فیلم متفاوتترین فیلم ساخته شده در مورد جنگ جهانی دومه. این فیلم ایتالیایی که برنده اسکار بهترین فیلم خارجی زبان و بهترین بازیگر مرد هم شد لحن طنزی داره که با تلخی فجایع فیلم سخت در تضاده... طنزی که تا آخرین لحظهی فیلم حتی اندکی کمرنگ نمیشه.
فیلم بسیار ساده و حتی میشه گفت معصومانه شروع میشه؛ گوییدو (روبرتو بنینی) یه پسر یهودی خیلی اتفاقی با دختری مسیحی به اسم دورا آشنا میشه... شیرینزبونی، شیطنت و بداههگوییهای طنز گوییدو باعث میشن دورا یک دل نه صد دل عاشق گوییدو بشه. هرچند این دوتا اختلاف دینی و خانوادگی زیادی با همدیگه داشتن ولی عشق از همه این اختلافات قویتره؛ گوییدو و دورا با همدیگه ازدواج میکنن و بچهدار میشن... سه چهار سال بعد گوییدو و پسر خردسالش به کمپ نگداری یهودیان برده میشن و دورا هم با وجود اینکه مسیحی بوده به خاطر همسر و پسرش درخواست میکنه که اون رو هم به کمپ ببرن... گوییدو که نگران آینده بچهش بوده اون رو قایمکی توی کمپ بزرگسالان نگه میداره...
در طول فیلم شاهد فداکاریهای بیشماری هستیم که گوییدو برای پسرش انجام میده تا اون متوجه اتفاقات تلخ و هولناکی که توی کمپ میفتن نشه. طنز گوییدو حتی یک لحظه هم کمرنگ نمیشه و حتی توی سیاهترین لحظات لبخند روی لبهای پسرش و تماشاچیها میاره...
این چندتا فیلم فقط قسمت کوچیکی از تلاش کارگردانها برای به تصویر کشیدن حقایق و فجایع جنگ جهانی دوم هستن... قطعاً این جنگِ خونبار چیزی نیست که هیچکس بخواد شاهد تکرار شدنش باشه؛ ولی اونقدر اتفاقات معجزهآسا و آدمهای خوشقلب توی این جنگ زیادن که شاید دلمون بخواد بتونیم برای چند دقیقه هم که شده پا جای پای اونا بذاریم... اگه شما هم دلتون چنین احساس بدیع و هیجانانگیزی رو میخواد، ما در اتاق فرار BEHIND THE BARS منتظرتون هستیم... یه سلول زندان رو برای ورود شما مهیا کردیم و منتظریم ببینیم چطور با پشتکار و هوشتون از چنگ ما فرار میکنین!! خلاقیت داشته باشین و مارو سورپرایز کنید!
منبع : وبلاگ اسکیپ کیوب
:: برچسبها:
اتاق فرار ,
اتاق فرار ترسناک ,
اتاق فرار تهران ,
اسکیپ روم ,
جنگ جهانی ,
:: بازدید از این مطلب : 312
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0